praktijk-info contact opnemen vaak gestelde vragen
Spatadertherapie

Spataderen behandelen

Ziektebeelden spataders

Spataders of varices zijn abnormaal uitgezette venen die uitwendig goed te zien zijn.

U vindt via de volgende pagina's meer achtergrondinformatie over de verschillende ziektebeelden en de behandeling van spataders waarvoor u in onze praktijk terecht kan.

 

       

Spataders (varices)

Dit zijn abnormaal uitgezette venen, uitwendig goed te zien. Deze kunnen zich aan de binnenkant van het been bevinden: vena saphena magna.

Spataders langs binnenkant been

Het is ook mogelijk dat de spatader achteraan het onderbeen verloopt: vena saphena parva . Een gevoel van zwaarte in het been, gezwollen voeten, krampen, stekende pijn over het verloop van de spatader en ook jeuk zijn frequent voorkomende klachten.

Klontervorming: trombose

Klontervorming (trombose) kan optreden in een varix, flebitis genaamd . Hierdoor voelt de ader hard en pijnlijk aan, en kan een lokale roodheid ontstaan.
Het is ook mogelijk dat de klonter ontstaat in het diepe veneuze systeem, men spreekt dan van een diepe veneuze trombose. Dit kan een aanzienlijke zwelling van het lidmaat veroorzaken.

Longembool

Deze klonter bevindt zich in de longcirculatie. Enkel vanuit het diepe veneuze systeem kunnen deze klonters zich naar de longcirculatie verplaatsen.

In geval van een flebitis is de kans op een longembool zeer klein.

Chronisch veneuze insufficiŽntie

Lang bestaande varices, alsook een doorgemaakte diepe veneuze trombose, kunnen aanleiding geven tot een chronisch veneuze insufficiëntie.

Chronisch veneuze insufficientie


Dit houdt een zwelling in van het lidmaat: oedeem genoemd. Dikwijls zijn er ook huidveranderingen, zoals een verharding en bruine verkleuring , okerdermatosis.
Tenslotte kan een huiddefect ontstaan, ulcus.

Huidontsteking

Tengevolge van een beschadigde huid kan een onsteking  ontstaan: erysipelas.
Dit veroorzaakt een zwelling en uitgebreide roodheid , met soms hoge koorts.

 

Meer over de heelkundige behandeling van spataders

 

praktijk info contact opnemen vaak gestelde vragen privacy en bepaling